Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets bästa serietidningar (2017)

Kenny har bläddrat igenom en hög av olika titlar genom det föregångna året och har nu utsett de bästa serietidningarna från 2017...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets bästa serietidningar (2017)

(10) EUGENIC
James Tynion IV / Eryk Donovan / Boom Studios
Den här serietidningen får en liten bonustitel som årets vassaste överraskning. Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig av serien, utöver att författaren James Tynion IV redan hade lyckats imponera på mig med serietidningen Batman: Detective Comics (Rebirth). Men hans nya titel Eugenic, från Boom Studios, lyckades fängsla mig från början till slut. Serien utspelas genom tre nummer och introducerar oss till ett scenario där en ny pest har spridit sig över jorden. Men när allt sen ser som mörkast ut så lyckas en vetenskapsman att hitta ett botemedel. Man upptäcker dock snart att något har blivit väldigt fel efter att alla nyfödda barn börjar få onaturliga missbildningar. Det här blir det första steget mot en ny värld där livet som människa förändras för alltid. Den här mini-serien känns nästan som hämtad från Netflix-serien Black Mirror, där varje avsnitt är fristående från varandra och bygger på mörka satiriserade teman som utspelas i dagens moderna samhälle (eller en nära framtid). Så gillar du Black Mirror så är den här serien definitivt värd att spana in. Eugenic är visserligen ganska kort, men bjuder fortfarande på en av årets mest intressanta läsupplevelser.

Årets bästa serietidningar (2017)

(9) DEFENDERS
Brian Michael Bendis / David Marquez / Marvel
Om du är sugen på en lättläst och bra superhjälte-serie så borde du plocka upp Brian Michael Bendis aktuella serie med Marvels nya Defenders-grupp. Jag var först helt övertygad om att den här serien skulle bli en typ av cash-grab från Marvels sida efter att Netflix-serien kickade igång. Ack så fel jag hade. Här bjuds det på serieläsning fullproppad av skön humor och härlig gruppdynamik, ihop med tung och färgglad action. Den här serien gav Bendis chansen att visa för läsarna att han fortfarande hör hemma ihop med hjältar som Daredevil och Jessica Jones. Och tillsammans med David Marquez bilder så blev varje enskild sida en fröjd att bläddra igenom. Missa inte den här serien om du vill dyka ner i en underhållande och actionfylld tidning från Marvel, och som gör ett betydligt bättre jobb i att lyfta fram deras nya Defenders-grupp än vad Netflix-serien lyckades göra.

Detta är en annons:
Årets bästa serietidningar (2017)

(8) BATMAN: WHITE KNIGHT
Sean Murphy / Matt Hollingsworth / DC
DC har bara hunnit släppa tre nummer av den här serien, och det är precis gränsfall för att jag ska kunna göra en tillräckligt bra bedömning för att ha med den på listan över toppserierna från 2017. Men även om jag bara har tre nummer att utgå ifrån så är det inget snack om att serien hör hemma på listan. För även om både Tom Kings och James Tynions IV:s aktuella Batman-serier har varit riktigt bra i år så måste jag putta dem åt sidan. För ingen av dessa serier lyckades att slå lika hårt som Sean Murphys mini-serie Batman: White Knight. En serietidning som introducerar oss till en alternativ värld där Batman sakta men säkert börjar att gå för långt samtidigt som en botad Joker tar upp kampen för att säkra Gothams framtid. En intressant och spännande version av Batman och Jokerns skruvade relation som presenteras med Murphys fantastiska bilder. En ny modern Batman-klassiker som får dig att ifrågasätta vem som egentligen är hjälten och skurken i dramat.

Årets bästa serietidningar (2017)

(7) DARK NIGHTS: METAL (EVENT)
Scott Snyder / Greg Capullo / Fler författare och illustratörer / DC
Serietidnings-event har en tendens av att, som bäst, bli helt ok. Men DC lyckades vända på den steken med sitt Batman-fokuserade event Dark Nights: Metal. En berättelse som handlar om hur en ond gud, ihop med ett gäng av skruvade och mäktiga versioner av Batman, (från "The Dark Multiverse") tar kontroll över jorden. Enligt författaren Scott Snyder så är Dark Nights: Metal något som han har planerat under en lång tid medan han och illustratören Greg Capullo jobbade med deras populära Batman-serie från New 52. Och det märks tydligt i utförandet. Dark Nights: Metal gör precis det som ett serie-event ska göra. Att bjuda på en episk och välarbetad berättelse, fullproppad av välkända hjältar, som utspelas genom hela deras serievärld. Men utöver att huvudserien har saftat på med en riktigt häftig berättelse så har även tie-in-serierna lyckats ge bra läsvärde för pengarna, och tidningarna som fokuserade på varje enskild ond Batman lyckades dessutom att lyfta läsupplevelsen ytterligare. Det här gör att eventet får en välförtjänt plats på topplistan över förra årets bästa serier. Dark Nights: Metal är ett serie-event som du helt enkelt inte får missa om du är ett fan av DC:s moderna serietidningar.

Detta är en annons:
Årets bästa serietidningar (2017)

(6) ALIENS: DEAD ORBIT
James Stokoe / Dark Horse
Jag kan börja med att erkänna att jag inte är ett särskilt superstort fan av Aliens-franchisen. Visst, precis som vilken annan nörd som helst så gillar jag att se på när folk flyr för sina liv från de groteska Xenomorphsen. Men som exempel så plockade jag inte upp serietidningen Aliens: Dead Orbit förrän jag läste en drös av recensioner som hyllade det första numret. Och herregud vad glad jag är att jag inte missade denna mini-serie. James Stokoe står bakom både manus och bilder och lyckas här att bjuda på en skräckinjagande och klaustrofobisk berättelse som sitter kvar långt efter att du är klar med den sista sidan. Serien, som utspelas genomfyra nummer, följer en en grupp människor på en rymdstation som tvingas in i en kamp för överlevnad efter att de råkar hamna i kläm med de välkända och blodtörstiga monstren. Serien tar en plats som ett av årets bästa serietidningar tack vare det fenomenala vis som Stokoe kombinerar sitt atmosfäriska manus med sina vassa bilder. Hans seriesidor lyckas verkligen att fånga in desperationen och rädslan av att vara instängd i rymdens kalla mörker ihop med ett ostoppbart monster. En serie från 2017 som du bara måste spana in (speciellt om du är ett fan av Aliens-franchisen).

Årets bästa serietidningar (2017)

(5) SAGA
Brian K. Vaughan / Fiona Staples / Image
Ni som har hängt med ett tag är nog inte helt förvånade över att se Saga på listan (oavsett om ni själva är förtjusta i serien eller ej). Sedan seriens debut under 2012 så har Saga varit en av de mest hyllade titlarna du kan hitta bland modern seriekultur. Och precis som under tidigare år så lyckades den att kasta ur sig serieläsning av en riktigt hög kvalitet genom 2017. Författaren Brian K. Vaughan har lyckats bygga upp ett helt eget och unikt universum fullproppat med intressanta figurer mixade i ett spännande rymddrama, samtidigt som illustrationerna av Fiona Staples ger visuellt liv till hela spektaklet. Och även om nyhetens behag har lagt sig vi det här laget så fortsätter teamet att ta sin berättelse till nya vågade områden, med nya intressanta teman, som får mig att bli fortsatt emotionellt investerad i seriens blandade utbud av karaktärer. Saga tog serievärlden med storm när den introducerades, och frågar du mig så förtjänar den att åter igen ta hem en titelplats som en av årets bästa serietidningar.

Årets bästa serietidningar (2017)

(4) MOON KNIGHT
Jeff Lemire / Greg Smallwood / Fler illustratörer / Marvel
Jeff Lemires serietidning med Moon Knight, som var aktuell mellan 2016 och 2017, är utan tvekan den starkaste titeln som Marvel kastade ur sig under det här året. Och det är tydligt att Lemire fick betydligt mer kreativ frihet med Moon Knight, jämfört med andra Marvel-titlar. Här serverade författaren en berättelse som förklarar att Marc Spector egentligen har suttit på ett mentalsjukhus under större delen av sitt liv, och det blev även snabbt avslöjat att Spectors äventyr som Moon Knight enbart har varit en del av hans vilda fantasier. Det här blir till starten på en spännande resa där Marc Spector nu måste ta reda på vem han egentligen är. Det här temat är något som visserligen har använts flera gånger förut. Men Lemires vassa utförande, ihop med Greg Smallwoods konstnärliga bilder, resulterade i serieläsning som stod ut ordentligt från resten av utbudet från seriegiganterna. Serien gör ett mästerligt jobb i att utforska och illustrera hjältens mentala tillstånd och hans olika personligheter, samtidigt som den bjuder på ett bombastiskt klimax. En fantastiskt serie från början till slut. Jeff Lemires Moon Knight-serie är en av Marvels bästa serier på flera år, och är ett stort måste för alla som läser serietidningar.

Årets bästa serietidningar (2017)

(3) KILL OR BE KILLED
Ed Brubaker / Sean Philips / Image
Ed Brubakers serietidning Kill or Be Killed är en mörk och galen berättelse om en ung man som en dag (av olika anledningar) blir tvungen att döda en person som förtjänar det varje månad. För om han inte gör det så kommer han själv att dö. En fantastisk serie som trollbinder läsarna med sitt lagom djupa manus ihop med den realistiska utveckling som huvudkaraktären går igenom när han tar steget från en helt vanlig man till en jagad seriemördare. Sean Philips bilder är sen ett perfekt tillskott för att visualisera den mörka och råa realism som Brubaker lägger grunden för med sin berättelse. För vad hade du gjort om du blev tvungen att döda någon varje månad? Var hade du börjat, och hur hade det här påverkat ditt liv? Det här, och mycket mer, utforskas i den fortsatt aktuella toppserien från Brubaker och Philips. En psykologisk och actionfylld thriller som jag lovar att du sent kommer att glömma. Kill or Be Killed står stadigt på en tredjeplats över årets bästa serietidningar.

Årets bästa serietidningar (2017)

(2) BLACK HAMMER
Jeff Lemire / Dean Ormston / Dave Stewart / Dark Horse
En gång i tiden så var de kända som superhjältarna Abraham Slam, Golden Gail, Colonel Weird, Madame Dragonfly och Barbalien. Beskyddare av staden Spiral City. Men idag så är de fast i ett främmande universum (som liknar vårt) i en liten tidlös by som är omöjlig att lämna. Den här serien följer sen dessa ex-hjältar flera år senare, och deras nya liv i den lilla staden. En grupp av unika individer som har hanterat sorgen, ilskan och desperationen av deras situation på väldigt olika vis. Men det här är ingen vanlig superhjälte-serie, även om den är proppad av ny retro-doftande superhjälte-historia som hämtar massor av inspiration från klassiska Marvel och DC-hjältar. Det här är en serie som fokuserar på personerna bakom de gamla maskerna. Deras liv, drömmar, vänskapsband och känslor. Och i slutändan så sitter jag helt förbluffade över hur pass mycket jag faktiskt bryr mig om dessa nya karaktärer. Jeff Lemire har levererat en drös av imponerande serier under 2017, men med Black Hammer så lyckades han bjuda på något alldeles extra. Här bygger han upp en helt ny superhjälte-värld med nya intressanta hjältar (som känns direkt hämtade från "The Golden Age") samtidigt som allt serveras i formen av en berättelse som är lika fantastisk och gripande som den känns originell.

Årets bästa serietidningar (2017)

(1) MISTER MIRACLE
Tom King / Mitch Gerads / DC
Författaren Tom King har kastat ur sig flera imponerande tidningar på seriefronten under de senaste åren, och bara förra året så bjöd han på 2016-års bästa serietidning (med titeln Vision från Marvel). I år så lyckas han att åter igen ta hem en guldmedalj, med serietidningen Mister Miracle från DC Comics. Den här serien tar ett nytt grepp om Scott Free och världen med DC:s New Gods. En klassisk värld som Jack Kirby gav liv åt under 70-talet. Men här väljer King att bygga upp en mer grundad, mörk och jordnära berättelse. Och det märks tydligt när den första seriesidan öppnas upp med att Scott Free (Mister Miracle) har försökt att begå självmord. Serien följer sen Scott när han försöker hantera sin vanliga vardag, samtidigt som han försöker greppa tag om sin egen verklighet. Så istället för att lägga fokus på episka och färgspäckade rymdäventyr så väljer King att experimentera med psykologin och mentaliteten bakom en hjälte som Mister Miracle. Och allt resulterar i helt unik och oförglömlig serieläsning. Som grädde på moset så har vi sen Mitch Gerads bilder, som fångar in känslorna som King vill väcka med sin häftiga berättelse och sina starka dialoger. För mig så är det egentligen inget snack om saken. Mister Miracle är utan tvekan årets absolut bästa serietidning. Ett sjukt imponerande verk från två av serie-branchens starkaste spelare.



Loading next content