Svenska
Gamereactor
artiklar

Här är 2017 års bästa brädspel

Vi spelar inte bara digitalt, utan ibland är det analogt som lockar med spelpjäser, kort och möjligen även tärningar. Här är 2017 års bästa brädspel enligt Jonas Mäki...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om du läser min blogg eller följer mig i sociala medier har du säkert uppfattat att jag utöver data- och TV-spel, även kör en hel del brädspel. Fenomenet har växt en hel del senaste åren och idag är de ofta oerhört fiffigt utformade och fantastiskt roliga. Med det sagt tänkte jag därför kora mina favoriter i en rad kategorier av det som utkom förra året.

Här är 2017 års bästa brädspel

Mest spelade - Det är jämt skägg mellan 7 Wonders och Smallworld som båda fortsätter underhålla år efter år där ingen omgång någonsin liknar den andra. Trots det enkla upplägget finns kopiöst med speldjup, möjlighet att jävlas och ta till tricks för att göra raket-comeback i matchen mot slutet. I slutändan korar jag ändå Smallworld till vinnaren här och det är verkligen själva definitionen av en så kallad "evergreen".

Här är 2017 års bästa brädspel
Detta är en annons:

Bästa samarbete - Årets förmodligen solklaraste vinst går till Gloomhaven. Ett fullständigt massivt Legacy-spel där du ska utforska gamla ruiner och gravar samt uppleva spännande historier. Detta är en ganska rejäl investering och det förmodligen enskilt största spel jag väger, men det kommer å andra sidan underhålla därefter. Tack vare Legacy-konceptet förändras spelet allt eftersom så ingen omgång blir den andra lik och det som händer för dig kommer inte nödvändigtvis hända för andra Gloomhaven-spelare.

Här är 2017 års bästa brädspel

Bästa minispel - Här snackar vi om spel som tar 10-15 minuter att spela och där det är överflödigt att ens gå igenom reglerna eftersom alla fattar galoppen direkt. Trots det har Donut Drive-Through flera finurliga finesser för att sabotera för motståndarna och ett ganska fiffigt upplägg för poäng samt kreativt användande av tärningar. Du kommer inte vilja spela detta några längre perioder, men du kommer ha väldigt roligt medan du gör det.

Här är 2017 års bästa brädspel
Detta är en annons:

Bästa budgetspel - Det här är en kategori det verkligen dräller av bra spel i med genial spelmekanik, men bäst förra året var i slutändan House of Borgia. Det är i grund och botten en ny version av klassiska Liar's Dice där du hela tiden tvingas ljuga värre och värre, och den som är efter dig tvingas ta ställning till om du hittar på eller talar sanning - och väljer de sistnämnda tvingas de ljuga än värre i sin tur. Det blir snabbt ohållbart och väldigt roligt. En riktig pärla.

Här är 2017 års bästa brädspel

Bästa Kickstarter - Outlive levererades redan i början av året och det är ett mycket namnkunnigt gäng som ligger bakom. Presentationen och upplägget är väldigt påkostad och designen snygg, vilket direkt gör det trevligt att spela. Det kretsar kring överlevnad efter apokalypsen där du måste samla medlemmar till din klan och resurser. Vilket vore ganska enkelt om det nu inte vore för att andra spelare vill samma sak. Det leder till en härlig och hård kamp där spelarna själv får justera balansen baserat på vad som händer. En riktig pärla för

Här är 2017 års bästa brädspel

Bästa samlarkortspel - Magic the Gathering är alltid ett säkert kort, men både Final Fantasy Trading Card Game och Star Wars Destiny har utmanat snyggt i år, och där tycker jag i synnerhet sistnämnda levererat. Konceptet med tärningar är roligt och Fantasy Flight Games startade lite trevande men har nu gjort ett riktigt bra spel som är ren mumma för Star Wars-fans och lika lätt att komma in i som det är utmanande att bemästra. Star Wars: Destiny Two-Player Game är en perfekt utgångspunkt och Legacies från december en fantastiskt bra expansion.

Här är 2017 års bästa brädspel

Bästa expansion - Tanken var ju egentligen att Dominion skulle ha pensionerats för åratal sedan. Men det fortsätter att sälja, och det på goda grunder. Spelet är nämligen fantastiskt flexibelt och blir egentligen aldrig gammalt. Dessutom har utvecklarna visat sig vara mästare på att lägga till ny spelmekanik som inte känns påklistrat, utan som en naturlig del av spelet. Det gäller i synnerhet expansionen Nocturne som dels är otroligt välfylld och dels har massor av just det som gör Dominion så vansinnigt roligt. De nya Night-korten är fenomenala och att kunna ändra spelets grunder med Heirlooms kastar om allt och gör Dominion nytt igen. Precis som en bra expansion ska göra.

Här är 2017 års bästa brädspel

Bästa spel för stor grupp - Tekniskt sett skickades Secret Hitler ut redan hösten 2016 till de som satsat på det via Kickstarter, men det var halvt omöjligt att få tag på innan 2017 för övriga. Här handlar det om att tio personer (absolut minst åtta åtminstone) ska vara liberaler eller fascister och bilda regeringar. Liberalerna driver en liberal agenda medan fascisterna drar åt mer tveksamt håll i smyg. Det gäller att hålla koll på vem som gör vad och lista ut vilka som egentligen är vad i ett spel vars mörka undertoner genialt gestaltas i spelmekaniken.

Här är 2017 års bästa brädspel

Mest lovande 2018 - Det är såklart massor av spännande spel på gång, men Star Wars-entusiasten i mig, kombinerat med det faktum att Fantasy Flight Games verkligen levererat med X-Wing, Armada och Imperial Assault gör att jag verkligen tror på Star Wars Legion. Jag suger visserligen på att måla så min armé kommer vara fulast i stan, men att det blir fenomenalt roligt att sprida ut sina trupper, nyttja sina hjältar och satsa på blytungt artilleri i denna Warhammer-utmanare tror jag är att betrakta som fakta.



Loading next content