Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Gwent: The Witcher Card Game

Gwent: The Witcher Card Game

Det visuellt slående (digitala) kortspelet Gwent får snart ett storyläge och Lisa lärde sig en hel del om det på Gamescom...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fenomenet som var den polska studion CD Projekt Reds massiva rollspel, The Witcher 3: Wild Hunt, tog världen med storm 2015 (och säljer fortfarande fantastiskt bra). Var du en flitig Gwent-spelare och kortsamlare som tänkte på de olika kortleks-faktionerna under tiden du ledde den vita vargen genom Velen och över till Skellige? Hoppade du högt av glädje när Skellige-korten släpptes till Witcher 3? Hade du fem kompletta Gwent-lekar efter att du vunnit turneringen vid Passiflora? Om så nu är fallet är det sannolikt att du föll av stolen när CD Projekt Red utannonserade det fristående kortspelet Gwent: The Witcher Card Game.

Minispelet som agerade mall för detta fristående kortspel var, till att börja med, ett av de mest välgjorda minispelen jag någonsin spelat (och garanterat det jag lagt ner flest timmar på). Betan som senare följde för Gwent var utmärkt redan från start och byggde vidare på den fantastiska upplevelsen Witcher 3 bjöd på. Själva grunden var från början stabil (och är det även idag) och med nya tillskott som ett än mer detaljerat slagfält, vackra kort och ett smidigt användargränssnitt var det omöjligt att bli besviken på den fristående titeln. Hursomhelst, så var det ett tag sedan vår förra förhandstitt publicerades och vi har fått kika närmare på vad som komma skall - så vad är nytt?

Gwent: The Witcher Card GameGwent: The Witcher Card Game

För att göra listan relativt kort så fick vi reda på att det, föga förvånande, kommer att släppas en drös nya kort, fler animerade kort, nya fraktioner och ett gäng specialförmågor vilket man sällan tackar nej till. Den första stängda betan dubbad Kill the servers gav spelare möjligheten att spela med en av två lekar, Monsters och Northern Realms. Ungefär ett år senare kan vi ta död på The Witcher-karaktärer med ytterligare lekar, Scoia'tael, Nilfgaard och Skellige - samtliga existerande fraktioner ifrån basspelet och framöver får vi alltså ännu fler. Är man sugen på att mata sin lek med ren styrka finns det i menyn en in-game affär där man kan köpa tunnor av ett charmigt troll, fyllda till brädden med kraftfulla kort - både med faktisk kosing och material man samlar på sig genom att spela.

Detta är en annons:

Slutligen har vi enspelarmenyn, en meny som länge varit begränsad till introduktionssekvensen där man lär sig att spela Gwent - här ses dock snart mer än en tutorial då en ny spelmöjlighet ska fylla menyn. Vi deltog på Gwent: The Witcher Card Game Single player presentation vid utvecklarnas Gwent-taverna under Gamescom och fick lite information att dela med oss av.

Ett nytt läge är planerat för Gwent, en DLC i form av en enspelarkampanj. Detta nya innehåll får namnet Gwent: Thronebreaker och kommer att slå ned väggarna mellan rollspel och kortspel. Läget (som är en betald expansion) använder sig av en sorts rollspelsliknande kartvy. Detta isometriska perspektiv hjälper till att forma upplevelsen till en helt nytt äventyr fullproppat med sidouppdrag, handling, konsekvenser, pussel och fullfjädrat röstskådespel. Under presentationen fick vi kasta våra spelsugna blickar på ett vägskäl i spelets handling när spelaren får avgöra vilken typ av härskare denne vill vara.

Under kampanjen fyller man skorna tillhörandes drottning Meve, regenten av kungadömena Lyria och Rivia, och blir ställd inför flertalet val när man samtalar med ens undersåtar. Dessa konversationer går enklast att likställas med klassiska, äldre "peka-och-klicka"-spels sådana och ger spelaren flertalet dialogval. Ens val blir ihågkomna av spelets många karaktärer och hjälper till att forma dina undersåtars uppfattning av dig som ödmjuk ledare eller tyrann.

Gwent: The Witcher Card GameGwent: The Witcher Card Game
Detta är en annons:

I detta nya enspelarläge tar man sig igenom fem olika vidsträckta områden sm drottning Meve och får möjligheten att ta sig an extrauppdrag för material eller lojalitet. Den huvudsakliga storyn är en mörk sådan, och är skriven av flertalet författare till just The Witcher 3: Wild Hunt. Värt att tillägga är att expansionen äger rum innan allas favorit-Witcher Geralts äventyr som vi redan tagit del av. Under spelets gång upptäcker man nya och annorlunda spelmekaniker (som om inte det nya rollspelsliknande upplägget var tillräckligt) och andra tillskott till Gwent-världen. Ett axplock av funktioner är att kunna söka igenom ett område och lösa omgivningsbaserade pussel för att hitta skattkistor, innehållade kort för både enspelarläget och multiplayerläget. Sidouppdragen markeras som grå frågetecken på kartan och kan bland annat ge tillgång till rekryter (vars lojalitet man kan gå miste om under spelets många kniviga val), nya byggnader för att uppgradera och träna sina trupper eller bara ta ett stop i tavernan och interagera med sina följeslagare.

Nu kanske du tänker "men detta är ju ett kortspel!" - vilket är en vettig poäng, vi kommer till den nu. Det går givetvis att bygga sin egna perfekta lek i ens command center, vilket är enspelarlägets lekbyggarmeny. Det finns många kort att välja bland och när inte orden räcker till i spelets dialogsystem (eller fel ord sägs) leder detta naturligtvis till en konfrontation som utspelas på Gwent-slagfältet med favoritleken i hand. Vissa av striderna har även andra mål att uppfylla än att bara "vinna".

För den som är trött och less på att spela med samma gamla kort sedan betans begynnelse, misströsta ej, två nya ledare blev uppvisade under presentationen. Favoriten Detlaff vad der Eretein från Blood and Wine gör sin debut och även den förtjusande drottningen av kungadömet Toussaint, Anna Henrietta. Med dem följer tjugo nya kort, varav vissa är begränsade och balanserade för enspelarläget enbart, en ny faktion och en drös nya kortförmågor att nyttja i strid. Exempelvis går det numera att utsätta fiender för den nya effekten "stagger" samt att släcka förkrossande eldsvådor. Nya spellägen kommer även de att läggas till.

Vid slutet av presentationen inför den nya kampanjen fick vi lite information om vad som står näst på schemat för Gwent. CD Projekt Red vill satsa på fler evenemang, förutom deras turneringar Gwent Open, Gwent Challengers och Gwent World Masters, såsom fler händelser för enspelarläget. Ett koncept för detta var Mahakam Ale Festival, en liten festival full av fulla dvärgar. Det sista ordet på Gwent-eventet var vår fråga om det skulle komma ännu fler kampanjer för ensliga spelare som är mer intresserade av story än att pröva lyckan i dueller. Teamet svarade diplomatiskt med att det kan komma att ske om spelare vill ha mer och den nya expansionen Thronebreaker blir mottagen väl av communityn.

I slutändan är Gwent än idag enkelt att lära sig, enkelt att spela och lika enkelt att älska. Med ett ny kampanj på horisonten är det enkelt att konstatera att CD Projekt Reds kortspel har ett ess i rockärmen när det gäller enspelarläge.

Gwent: The Witcher Card Game

Relaterade texter

0
Gwents femte expansion utannonserad

Gwents femte expansion utannonserad

NYHET. Skrivet av Rasmus Jämsä

Glada nyheter för er Witcher-älskande kortspelare där ute. CD Project Red lät nyligen utannonsera Gwents femte expansion kallad Master Mirror. Temat för denna expansion...



Loading next content