Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

TomTom Adventurer

Multisportklockor börjar bli poppis - men de flesta är väldigt dyra. Så vad sägs då om ett billigt alternativ som fortfarande levererar sett till funktionalitet och kvalité?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag är knappast någon vildmarksperson - har aldrig varit och kommer aldrig vara - men jag måste säga att dessa nya multisportklockor gör det roligare att bege sig utomhus och träna. Att skräddarsy sina träningspass och mata in dem i klockan, och sedan bege sig ut på äventyr, är faktiskt överraskande roligt. Det kan dock kännas lite väl saftigt att punga ut 5000 kronor på en glorifierad hastighetsmätare. Tomtoms nya Adventurer-klocka är är dock betydligt billigare än det, och har fortfarande inbyggt stöd för flera olika utomhusaktiviteter som hajkning, skidåkning, cykling och löpning.

HQ

Det första du kommer märka, efter ett bökigt set-up där Tomtom-klockan ska anslutas till en dator och registreras med en tillhörande mjukvara, är att armbandsuret är väldigt lätt och bekvämt att bära. Det är inga som helst problem att bära klockan dygnet runt utan att få besvär med handleden, vilket är viktigt då Adventurer håller koll på din aktivitet 24/7. I vardagen fungerar den som stegräknare och vibrerar när du når diverse milstolpar för dagen, och om natten håller den koll på sömnstatistik om du tycker sådant är intressant. Det finns dock ingen möjlighet att stänga av dessa funktioner ifall du vill spara batteritid, och om du tar av dig klockan tror Adventurer att du sover - vilket kan ge lite skeva sömnvärden.

TomTom Adventurer
Tomtom Adventurer säljs för cirka 2000 kr, och finns i två olika färger; helt svart och svart/orange.

Det jag gillar med Tomtom Adventurer är att designen är väldigt stilren jämfört med många andra multisportklockor på marknen - som nästan skräddarsytts för att vara så fula som möjligt. Displayen är dock lite tråkig och fullständigt monokrom, och navigerar gör man med hjälp av fyra knappar under displayen. Visst hade det varit trevligt med en touch-screen, men jag tror faktiskt att jag föredrar de stora, sega knapparna för att undvika feltryck under träningspasset. Problemet är snarare att det ofta krävs ett dussintal knapptryck för att hitta det man är ute efter. Träningspassen är nedgrävda bland flera olika menyer, och om du vill aktivera nattläget på displayen så att den inte slocknar på momangen behöver du leta bland inställningarna. Varför finns det inte någon toggle-knapp för detta direkt på klockan?

Det är också underligt att statistiken från dina tidigare träningspass är gömd i en underlig historikflik som man endast hittar till när man startat ett nytt träningspass. Alla dessa problem försvinner dock när man ansluter och synkar sin Tomtom-klocka till telefonappen. Appen är långt ifrån den bästa på marknaden, men den har åtminstone alla funktioner som man kan vänta sig från en fitness-applikation. Här sammanfattas distans, hastighet, intervall, kalorier, hjärtrytmanalys och så vidare - men det är underligt att det inte finns några pushnotiser på telefonen. Lite då och då kommer klockan själv vibrera, men det är när passet är avslutat eller dylikt. Det är också väldigt beklagligt att det inte går att föra över GPX-rutter och musik från direkt från mobiltelefonen - istället måste man använda sig av PC-mjukvaran. Detta gör att Tomtom Adventurer ibland inte känns tillräckligt bärbar, eftersom du behöver ha en dator i närheten ifall du skulle behöva göra snabba ändringar.

Detta är en annons:
TomTom Adventurer
Det är enklet att skräddarsy sina träningspass via Tomtoms datorprogram, men det är lite tråkigt att det dessa funktioner inte finns på deras telefonapp också.

Eftersom det hollänska företaget Tomtom vanligtvis sysslar med nagivation- och kartläggningsutrustning kanske det inte kommer som någon större överraskning att GPS är en essentiell funktion i deras Adventurer-sportklocka. Genom att ansluta armbandsuret till den tillhörande PC-mjukvaram kan man enkelt föra över egenskapade rutter (i form av GPX-filer) till klockan, som man sedan kan följa via displayen. Det tar en stund för Adventurer att kaliberera koordinaterna och kompassen när man börjar springa, men när man väl kommit igång så fungerar GPS-funktionen utmärkt. Detta uppmanar dig till att ständigt hitta och utforska nya motionsspår, samtidigt som det kan bli direkt livsnödvändigt för hajkare och skidåkare som vill bege sig ut i vildmarken.

Andra välkomna funktioner är en väldogt pålitlig pulsmätare som visar hjärtrytmens toppar och dalar i realtid på displayer, vilket gör det lätt för användaren att anpassa sig på momangen. Sportklockan är också vattentät på upp till 40 meters djup, så oroa dig inte över simningspasset eller duschen efteråt. Det finns även en accelerometer inuti armbandsuret som är perfekt för löpare och cyklister, medan barometern ger användaren tredimensionella avstånd på GPS:en. Det bästa är dock med Tomtom Adventurer är dock lagringsutrymmet på 3 GB, och möjligheten att koppla ihop klockan med trådlösa lurar via bluetooth. Det går alltså utmärkt att lyssna på adrenalinpumpande låtar trots att man lämnat telefonen hemma - även om det känns lite utdaterat att behöva ansluta klockan till en dator för att föra över musik.

TomTom Adventurer
Stilren och simplistisk design är en av fördelarna med Tomtoms nya klocka, så att man slipper känna sig som en fåntratt när man har på sig den i vardagen.
Detta är en annons:

Batteritiden är även den bra, men den varierar väldigt mycket beroende på aktivitet. Om du har GPS, pulsmätare och musik på i ett kan du räkna med cirka 5-6 timmars aktivitet, men om du använder din Adventurer som ett helt vanligt armbandsur kommer du kunna gå runt med den i åtminstone två veckor innan det krävs ett uppladdning. Tänk dock på att ladda klockan till fullt innan du beger dig ut i vildmarken och förlitar dig på GPS-funktionen för att hitta hem igen. För att sammanfatta kan man säga att Tomtom Adventurer är en väldigt pålitlig och allsidig multisportklocka, med bra batteritid och några väldigt grymma funktioner - speciellt med tanke på den relativt smärtfria prislappen. Den hålls dock tillbaka av några enkelåtgärdade designval som påverkar användarvänligheten.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Lågt pris, grymt GPS-stöd, pålitlig pulsmätare, barometer, musikspelaren
-
Tråkigt och bökigt interface, väldigt datorberoende, telefonappen lämnar en del att önska
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
TomTom Adventurer

TomTom Adventurer

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Multisportklockor börjar bli poppis - men de flesta är väldigt dyra. Så vad sägs då om ett billigt alternativ som fortfarande levererar sett till funktionalitet och kvalité?



Loading next content